12. toukokuuta 2017

369/412 Historian havinaa

En ole omatoimisesti juurikaan perehtynyt sairaanhoidon ja hoitotyön historiaan. Onnekseni minulla on ystävä, joka on kiinnostunut historiasta ja hän tykkää jakaa tietämystään myös muille. Kuuntelen hänen kertomuksiaan mielelläni. Hän etsii jatkuvasti vanhaa kirjallisuutta divareista ja lukee internetin syövereistä lisää täsmentävää tietoa. Hän selailee vapaa-ajallaan intohimoisesti noita vanhoja, homeisia ja kauhtuneita kirjoja aina 1800-luvun puolelta saakka. Hän tankkaa vaikeita vanhanaikaisia koukero kirjaimia sanoiksi ja vertailee entisaikoja nykyhetkeen.

Muutama päivä sitten sain ystävältäni viestin, jossa hän kertoi 1945 vuonna kirjoitetusta EKG- kirjasta. EKG oli tuolloin vain kolmekytkentäinen, ja tunnistettiin flimmeri (nopea lyöntisyys) ja bradykardia (hidas lyöntisyys). Jo tuolloin potilaita lääkittiin digoksiinilla ja kidiniillä, ja digoksiini on edelleenkin varsin yleisesti käytössä oleva rytmihäiriö lääke. Kirjassa oli todettu myös, että 1920- luvulla EKG oli vain harrastelijoiden ja harvojen tutkijoiden juttu. Menetelmänä EKG on keksitty 1900-luvun alkupuolella. Edelleen EKG on yksi käytetyimmistä tutkimuksista, vaikkakin hieman kehittyneempänä versiona.

Historian tietämys on usein tietynlaista knoppitietoa. On kuitenkin hyvä tuntea historiaa ihan yleiselläkin tasolla. Se lisää ymmärrystämme siitä miksi olemme nyt tässä ja millainen kehityskaari elämällä, teknologialla ja kehityksellä on yleisesti ollut.

Kuva: Google
Kuva: Google

Meillä on ystäväni kanssa suunnitteilla pienimuotoinen yhteistyö liittyen tähän hänen historia harrastukseensa. Lupauduin nimittäin ottamaan hänelle valokuvia kirjoista, ja muista aiheeseen liittyvistä materiaaleista. Yritämme järjestää ekskursion Helsinkiin Tukholmankadulle, jossa on toiminut vanha sairaanhoito-opisto ja nykyään Metropolia ammattikorkeakoulu. Tukhomankadulle on koottuna hoitotyöhön liittyvää museo kamaa. Huvittavaa suunnittelemassamme retkessämme on se, että ne kohteet mihin olisimme menossa ovat täysin suljettu sisäilmaongelmien vuoksi. Päätimme kuitenkin, että mikäli vahtimestarin sydän heltyy vierailullemme niin sen teemme.


Historiallisen hyvää viikonloppua kaikille ja palataan myöhemmin siihen toteutuiko ekskursiomme!


-H- 

1 kommentti:

Kaksi viikkoa

Nyt on tullut kuluneeksi kaksi viikkoa pääsykokeesta. Olo on ollut viime aikoina jokseenkin tyhjä ja uuvahtanut. En ole vain saanut aikaisek...