Epävarmuuttani ruokkii pääasiassa se kuinka paljon yleisesti keskustellaan siitä, että paljonko aikaa valmistautuminen vaatii. Sillä mun resurssit eivät anna myöden lukea joka päivä useita tunteja. Mun on asuntovelallisena käytävä töissä, töiden jälkeen vielä oltava läsnä perheelle ja tehtävä kotitöistä oma osuuteni. Realistista on ajatella, että päivittäin pystyn lukemaan noin kaksi tuntia, joinakin päivinä 3-4 ja satunnaisesti esimerkiksi viikonloppuisin enemmän. Riittääkö se? Oppimisen, lukemisen ja laskemisen on ainakin oltava tehokasta. Tosin voisin jokatapauksessa tehdä tilauksen lisätunneista vuorokauteen!
Jokseenkin tuntuu hieman naiivilta ajatella, että mun olisi mitenkään mahdollista päästä ensi vuonna sisään. Ovathan jotkut hakeneet jo monta vuotta ja panostaneet lukemiseen useita tunteja enemmän kuin mihin minä näillä resursseilla pystyn. Tosiasia on kuitenkin se, että nyt pitää vaan fokusoitua omaan tekemiseen ja olla vertaamatta itseään muihin. Nyt oli vaan jotenkin saatava sanotettua julki tämä epävarmuus. Näitä postauksia heikkoina hetkinä tulee varmasti matkan varrella lisää 😅
-H-
Tuntimäärä ei kerro kaikkea. Itse luin varmaan tuollaisia tuntimääriä kuin suunnittelet, ehkä vähemmänkin, ja pääsin vuoden valmistautumisella sisään. Minulla oli kyllä hyvä pohja varsinkin fysiikasta, eli kaikkea ei tarvinnut opetella alusta vaan palauttaa mieleen ja sitten vaan laskea niin paljon että rutiini oli taas sujuva.
VastaaPoistaHurjista tuntimääristä jotkut puhuvat, mutta eivät kaikki niin paljoa aikaa tähän projektiin käytä.
Niin, se on yksilöllistä mikä kenellekin riittää. Tässähän se selviää mikä mulle on riittävästi. Hienoa kuulla, että pääsit vuoden valmistautumisella sisään! Koska olet päässyt sisään, jos jo aiemmin niin kuinka opinnot sujuvat? :)
PoistaJa en tiedä sitten kuinka tehokasta on opiskella 10-12 tuntia päivässä päivästä toiseen. Mulla ei ainakaan pää eikä persus kestäis :D
Nyt pääsin sisään, joten opinnoista ei ole vielä kokemusta! Alanvaihtaja minäkin oon niin tämän aiheen blogit on mielenkiintoisia.
PoistaMulle kyllä ehdottomasti tehokkaampaa oli lukea vuosi 2-3h päivässä, kuin että olisin lukenut 3kk 9h päivässä. Tuon pari-kolme tuntia pystyin keskittymään tosi intensiivisesti ja tekemään täysillä töitä, ne harvat pitkät päivät joita tein sisälsivät paljon enemmän eteen tuijottelua ja puhelimen räpläämistä :)
No onnittelut vielä tuoreelle sisäänpäässeelle ja mukavaa opintojen aloitusta sitten syksyllä! :)
PoistaMä oon myös huomannut, et jos oon lukenut 5-8 tuntia lähes putkeen pienillä tauoilla niin kummasti sitä alkaa kännykän räpellys tai joku muu maistumaan.
Muistan itse parin vuoden takaa nuo pohdinnat, epävarmuudet, sen, uskaltaako edes yrittää. Onko järkeä "tuhlata" aikaa johonkin hakemiseen, kun on jo ok työpaikka ja valmis elämä... Mutta nyt ekan lääkisvuoden kokeneena en vaihtaisi!
VastaaPoistaItselläni oli ekana hakuvuonna kokopäivätyö ja pienet lapset, joiden ohella luin 5 kk. Lähtötaso oli ihan nolla. Tokana hakuvuonna jouduin työstäni sairauslomalle kipujen takia ja loppuvuodesta syntyi kuopus. Ei olleet mitkään superlähtökohdat lukemisille, mutta ajattelin silloin ja ajattelen edelleen, että motivaatio on lukutunteja tärkeämpää. Sen minkä luin, luin täysillä. Jos väsytti, pidin taukoa. Pidin tavoitteen niin kirkkaana mielessä kuin pystyin yövalvomisista sumeilla ajatuksilla :D Ja niin vain ovet avautuivat, vaikken kyllä edelleenkään käsitä, miten.
Tsemppiä sulle lukuprosessiin! Tervetuloa vastavierailulle mun blogiin, jos kaipaat tsemppausta joskus :) Perhe+työ on hankala lähtökohta, mutta ei missään tapauksessa mahdoton! Muutenkin vaikuttaa siltä, että olet aloittanut hyvinkin ajoissa ja huomioinut muun elämän lukuprosessin suunnittelussa :)
Ihanaa kesän jatkoa ja tsemppiä!
Olen jo pidempään seurannut sun blogia ja käyn vastaisuudessakin lukemassa :) Sulla on ollut aikamoinen sirkus ympärilläsi pääsykokeisiin valmistautuessa. Nostan kyllä hattua, että hoidit homman kotiin!
PoistaOn kiva kuulla muiden kokemuksia millaista valmistautuminen on ja on ollut myös kiva lukea, kun olet kertonut millainen ensimmäinen opiskeluvuotesi oli :) Kiitos tsempeistä ja kiitos, kun jätit kommentin :)
Tuttuja ajatuksia! Kovasti jo mietityttää tuleva syksy. Tiedän, että töiden jälkeen on teoriassa aikaa lukea iltaisin, mutta se onkin eri asia, että miten jaksaa... Aloitan vielä uudessa työpaikassa loman jälkeen ja tällä alalla ei muutenkaan tehdä ihan kahdeksasta neljään-päivää vaan aikaa menee sen verran, että hommat on valmiit. Energiaa menee varmasti siihenkin kun opettelee uuden talon tavoille ja tutustuu ihmisiin.
VastaaPoistaYritän vaan ajatella, että ei se määrä vaan laatu. Muutaman kerran olen miettinyt, että olisinpa 18-vuotias ja asuisin vanhempieni luona niin voisi panostaa vain lukemiseen (:D) - mutta toisaalta, tiedän että nyt vanhempana olen huomattavasti parempi opiskelija kuin nuorempana. Sinnikkyyttä on tullut lisää ja organisointitaidot elämänkokemuksen myötä karttuneet. Nämä on näitä juttuja, että eipä kai oikein kannata jossitella vaan tekee sen minkä pystyy ja katsoo mihin se riittää :).
Oon myös ajatellut, että jostain pitää tinkiä. Yritän priorisoida riittävän nukkumisen, opiskelun ja jonkinasteisen liikunnan, koska se piristää ja selkeyttää ajatuksia. Meillä se, mistä tingitään tulee käytännössä olemaan siivoaminen ja ruuanlaitto. Yritän jo opetella olemaan tuntematta huonoa omaatuntoa siitä, että annan villakoirien lojua nurkassa kun luen. Ja kaupat on valmisruokia pullollaan, että niitä sitten vaikka...
Hyvä kuulla, että muutkin työstävät samankaltaisia ajatuksia! Mä olen myös aloittamassa uuden työn 17.7 ja mua vähän jännittää, just et miten pääsee hommaan sisälle ja kuinka sulautuu uuteen työyhteisöön. Tuo 18-vuotiaan "huoleton" elämä on käynyt mullakin mielessä, mutta se on totta, että elämänkokemus tuo paljon kypsyyttä ja oman osansa opiskeluun sekä muun elämän järjestäytymiseen. Enkä toki vähättele nuorempiakaan, mutta on se heille tietynlainen helpotus, kun ei ole vielä asuntolainaa maksettavana yms :)
PoistaTuo on myös totta, että jostain kohtaa pitää vähän karsia. Meilläkin se varmasti tulee olemaan juuri siivoaminen ja muu sellainen mihin maailma el kaadu. Tosin se vaatii hieman työstämistä, että luopuu omista kriteereistään. Mun mielestä on myös tärkeää, että tulee harrastettua liikuntaa ja nukkuu riittävästi. Eihän sitä muutoin jaksa mitään!
Tsemppiä lukuihin! Ei niitä tuntimääriä kannata tuijotella. Itse luin n. 4h/pv tammikuusta lähtien ja ihan kirkkaasti sisään, mafy auttoi aika paljon. Kun jaksaa täysillä lukea silloin kun lukee, niin homma on laadukasta ja asia tarttuu päähän. Väsyneenä ei kannata väkisin vääntää. Mä väitän, että kukaan superlukijakaan ei pysty keskittymään täysiä useita tunteja putkeen päivästä ja viikosta toiseen. Aivot tarvitsevat välillä lepoakin. Ja tee paaaaljon harjoituskokeita, haali kaikki kasaan mitä saat. Itse koin ne mafyn ohella kaikkein tärkeimmiksi. :) Mä oon tässä ihmetellyt, että miten mä oon niin kirkkaasti sisällä, kun ihmiset käyttää vuosia hakuprosessiin, mutta niin se vaan meni. Toivottavasti ensi keväänä tärppää.
VastaaPoistaKiitos! Nämä tälläiset kommentit antaa toivoa ja lisää motivaatiota entisestään! Mulla on useampia harjoituskokeita kotona ja sitten keväällä luvassa vielä ne MAFY:n järjestämät kokeet eli niitä tulen tekemään, hyvä vinkki! Onnittelut Sinulle sisäänpääsystä! :)
Poista