- Epäusko ja epävarmuus on osa tätä projektia ja niitä tunteita on vaikea ohittaa. Kuitenkin, kun tekee tasaisesti ja määrätietoisesti töitä niin on aina askeleen lähdempänä tavoitetta eli pääsykokeen läpäisyä
- Tietyistä omista vaatimuksistaan arjessa pitää pystyä joustamaan jos aikoo saada vuorokaudessa tunnit riittämään. Esimerkiksi itselleni on ollut aiemmin todella tärkeää, että meillä kotona olisi aina tavarat paikoillaan ja siistiä. Hieman olen kriteereitäni löysännyt, eikä maailmani ole siihen kaatunut, vaikka hieman toisinaan silmiin sattuukin 😉 Ja ihan päätön ajatus se tavaroiden paikoillaan olo on noin muutoinkin, kun kotonani asuu kolme vuotias täystuho, joka viljelee legoja ja muita lelujaan pitkin kämppää 😃
- Lukemista ei kannata ajatella liian suurena peikkona, eikä jatkuvasti ajatella mitä kaikkea pitäisi osata ja lukea. Helpommalla pääsee, kun keskittyy siihen missä on nyt menossa ja pilkkoo kokonaisuutta pieniin paloihin. Jossain vaiheessa sitä huomaa, että asiat jäsentyvät ja edistymistä tapahtuu.
- Aika lukemiselle on hyvä tietyllä tavalla rajata. Enkä nyt tarkoita välttämättä kellon ajallisesti prikulleen, koska itselläni se ei ole edes mahdollista, mutta kuitenkin niin, että milloin selkeästi on aika lukemiselle ja milloin ei lueta. Näin välttyy siltä, että tuntee huonoa omaatuntoa tai jatkuvaa pakkoa. Pystyy ehkä hieman paremmin tällä tavoin hallitsemaan stressiä eikä koko ajan pyöri päässä ajatus siitä, että pitäisi lukea, pitäisi laskea..
- Itselläni on toisinaan päiviä jolloin en todellakaan ehdi tai jaksa lukea. Liian väsyneenä lukemisesta ei tule mitään. On kuitenkin hyvä erottaa se, että onko jaksamattomuus/väsymys mukavuudenhaluisuutta työpäivän jälkeen vai ihka oikeaa väsymystä. Itse joudun ainakin toisinaan pakottamaan itseni opiskelun äärelle, kun tuntuu että sohva vetää puoleensa tai joku muu kiva kotona hengailu.
- Ruokavalio ja urhelu. Kun syö hyvin ja jaksaa liikkua, niin energiaa kaikkeen tekemiseen on ihan eritavalla kuin silloin, kun näin ei tee. Itse olen joutunut repimään itseni aamuisin liikkumaan, koska muutoin se pitäisi tehdä illalla ja se aika on pois perheeltä ja lukemiselta. Se on kuitenkin ollut sen arvoista, koska voin kokonaisvaltaisesti paremmin kuin joitakin viikkoja sitten. Ruokailuiden suhteen olen myös terästäytynyt ja usein laitankin ruokaa useammalle päivälle kerrallaan ja näin ollen säästyy hieman aikaa ruuanlaitoltakin.
- Riittävä uni. Tämä on erittäin tärkeää! Kroppa ja aivot eivät palaudu jos niille ei anneta riittävää lepoa. Itse kun herään arkena neljä kertaa viikossa klo 4.30 ja kerran klo 6.00 niin nukkumaan pyrin menemään 21.30-22 tienoilla. Viikonloppuisin olen kumpaankin suuntaan joustavampi.
- Vertaistuki. On tärkeää, että on ihmisiä joiden kanssa voi projektista keskustella ja jotka ovat itse tekemässä samaa tai jo päässeet opiskelemaan. Hyvää vertaistukea saa myös pääsykoevalmistautumista käsittelevistä blogeista.
- Läheisten tuki. On hyvä, että elämässä on ihmisiä, jotka tsemppaavat ja uskovat sinuun, etenkin silloin kun oma usko ja jaksaminen on koetuksella. Yksin ei siis kannata jäädä.
-H-
Hyviä ja tärkeitä pointteja! Mulle on myös tehnyt vähän tiukkaa sietää sitä, että kotitöistä tingitään... Samoin valmisruokia ostan vähän pitkin hampain, mutta olen sitäkin nyt tehnyt. Etusijalla lukeminen, lepääminen ja liikkuminen, villakoirat nurkissa eivät ole yhtä tärkeitä.
VastaaPoistaNiin se on, mutta kun ajattelee että tämä on nyt väliaikaista ja kaikkeen mahdolliseen ei voi aika riittää niin se hieman helpottaa. Tsemppiä sinne lukemiseen ja arkeen! :)
Poista