24. elokuuta 2017

265/412 Mafyn opiskeluopas part 2

Aiemmin lupasin palata Mafynetin opiskeluoppaaseen täällä muutaman päivän kuluessa, mutta tässä vierähtikin postausten väli oletettua pidemmäksi. Jotenkin päivät vaan kuluvat liian nopeasti ja vuorokaudessa ei tunnit tunnu riittävän.  Ajattelin, nyt kuitenkin, että hieman vielä syväluotaavammin kertoisin millaisia asioita opiskeluopas sisältää. Koen itse, että opiskeluoppaassa olevat ohjeet ja vinkit ovat hyviä. Ohjeet ja vinkit ovat varmasti sisällöltään löydettävissä useista eri lähteistä muutoinkin, mutta Mafynetissä ne ovat mielestäni näppärästi koottuna ja esitetty selkeästi.

Lääkikseen pääseminen vaatii suurimmalta osalta meistä paljon tasaista työtä ja hyviä työtapoja. Tuen merkitystäkään ei voida aliarvioida, oli se tuki sitten valmennuskurssi tyyppistä, vertaistukea samaa läpikäyviltä tai läheisten tukea. Opiskeluoppaassa käydään tarkemmin läpi näitä asioita. Mitä aiemmin aloittaa valmistautumisen, sitä suuremman työmäärän ennen pääsykoetta ehtii suorittamaan mikäli tasaisesti suorittaa. Opiskelutekniikan merkitystä korostetaan ja se onkin erittäin tärkeä asia. Opas tarjoaa paljolti neuvoja. sitä ajatellen Itse odotan syyskuussa alkavaa opintovalmennusta siinä mielessä innokkaana ja mielenkiinnolla, mitä sillä on minulle tarjottavaa opiskeluani ajatellen.

Oppaassa käydään läpi myös ajankäytöllisiä asioita. Oppaassa suositellaan tietty määrä tunteja käytettäväksi viikottaisessa opiskelussa. On toki hyvin yksilöllistä mikä on kenellekin riittävä määrä tai mahdollinen määrä. Itse henkilökohtaisesti en näihin suosituksiin tuntimäärällisesti yllä mitenkään. Oppaassa voitaisiin mielestäni antaa vaihtoehtoisia ohjeita ja neuvoja suoraan ihmisille, jotka tekevät pääsykoe prosessin aikana myös muuta, kuten käyvät töissä. Jotkin ohjeet ovat mielestäni suoraan tulkittavissa opiskelijoille, jotka ainoastaan lukevat pääsykokeisiin.
Tärkeä seikka oppaassa on mielestäni myös se, että siellä muistutetaan niistä merkeistä, jolloin ehkä opiskelet liikaa. Tälläisiä merkkejä ovat muu muassa se, että opiskelun tehokkuus kärsii, aloittaminen tuntuu vaikealta väsymyksen ja turhautumisen vuoksi, unen laatu heikkenee, ja liikunta sekä vapaa-aika kärsii tai karsiutuu liiaksi.

Ohjeita ajankäytöllisiin asiohin annetaan viikkojen suunniteluun, milloin luet ja milloin lepäät. Rutiineilla on tärkeä merkitys jaksamisen ja tasaisen työskentelyn kannalta. Näin perheellisenä tietyt rutiinit toki ovat helppoja ja melko vakioita, mutta toisinaan tuntuu, että arjessa on liikaa muuttuvia tekijöitä. Tämä luo itselle toisinaan hieman painetta ja kaihoisasti ajattelee, että olisimpa tehnyt tämän kaiken ollessani nuorempi. Kuitenkin, juuri nyt on se oikea hetki ja aika, ja näillä spekseillä mennään.

Oppaassa myös muistutetaan siitä, kuinka opiskeluun ja pääsykoevalmistautumiseen liittyen on hyvä viikottain miettiä positiivisia asioita. Positiivisuuden ylläpitämien varmasti auttaa kaikkia jaksamaan ja pitää motivaatiota yllä. Jos itse nyt mietin pääsykoevalmistautumiseeni liittyen kolme positiivista, ovat ne: opin jatkuvasti uutta, saan tukea ja tsemppiä läheisiltäni sekä se, ettei työ enää tunnu verottavan liikaa jaksamisestani.

Stressinhallinta on hyvin kattavasti oppaassa esitetty: miksi stressinhallinta on tärkeä osa pääsykoevalmistautumista, palautumisen ja sosiaalisen tuen merkitys, liikunta, meditaatio, kognitiiviset strategiat, epävarmuuden hyväksyminen, huonojen ajatuskehien katkaiseminen, tsemppauspäivät, stressinhallintakeinojen hyödyntäminen arjessa... Oppaassa on myös kappale pääsykokeisiin valmistautuvan vanhemmille. Hyödyllinen abiturienteille ja kotona asuville. Oma äitini hieman naurahti, kun meillä käydessään pyysin häntä lukemaan kappaleen. Äidin pitää siis varmistaa, etten lue liikaa ja muistan levätä välillä 😉

-H-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaksi viikkoa

Nyt on tullut kuluneeksi kaksi viikkoa pääsykokeesta. Olo on ollut viime aikoina jokseenkin tyhjä ja uuvahtanut. En ole vain saanut aikaisek...