23. toukokuuta 2017

358/412 Ripuli

Ripuli on löysää kakkaa, toisinaan se valuu puntista ja tässä tapauksessa kuvainnollisesti. Ylen Uutisvahti julkaisussa kirjoitetaan, kuinka tropiikissa jylläävä rajua ripulia aiheuttava kolibakteeri ETEC tappaa satojatuhansia kehitysmaiden pikkulapsia ja pilaa monen suomalaisturistin etelänloman. Milloin etelänloman pilalle menemisestä ja lukuisten lasten kuolemasta on alettu puhumaan samassa lauseessa? Mielestäni on käsittämätöntä, että yksi maamme ykkösjournalismin tuottajista julkaisee tämän kaltaisia tekstejä. Ylen  maaliskuisessa julkaisussa,  jonka luulisi olla jonkinlainen linjanveto kirjoitetaan seuraavaa: "Ylen journalismin tulee perustua totuudenmukaiseen, olennaiseen ja monipuoliseen tiedonvälitykseen". Tämäkö on sitä olennaista tiedonvälitystä? Myönnettäköön, että saatoin hieman provosoitua ja tarttua tähän pieneen "lipsahdukseen", mutta mielestäni tämä on osoitus sanansäilän lievää suuremmasta kömpelyydestä. Tuon kaltaisten ilmaisuiden pelkään pian muuttuvan arkipäiväisiksi ja se on mielestäni ihmisyyttä ajatellen erittäin surullista. On toki hyvin valitettavaa, että kyseinen ripulitautien aiheuttaja on monen etelänmatkaajan riesa, mutta meillä suomalaisilla ja muilla länsimaalaisilla on hieman erilaiset lähtökohdat selvitä taudista kuin kehitysmaiden jo aliravituilla lapsilla, jotka eivät edes saa asianmukaista hoitoa sairastuttuaan.

Yle Uutisvahti http://yle.fi/uutiset/3-9625079


Julkaisun takana on kuitenkin hyvä ajatus kertoa ja informoida tärkeästä tutkimuksesta. Helsingin yliopiston rokotustutkimus nimittäin lähettää vapaaehtoisia Afrikan Beneniin. Tarkoituksena on testata rokotetta ETEC-bakteeria vastaan. Näin ollen rokote voi parhaassa tapauksessa pelastaa nämä sadattuhannet lapset alueilla, joilla ripuli on edelleen tappava tauti. 

Yliopisto rekrytoi tällä hetkellä vapaaehtoisia. Matka kustantaa tutkimukseen lähtevälle puolet tavallisesta matkasta Afrikkaan. Onkin mielenkiintoista nähdä saadaanko tutkimukseen tarvittava määrä osallistujia, toivottavasti. Tietynlaisesta hyväntekeväisyydestähän on tavallaan kyse, koska matkalle lähtijän maksettavaksi jää 1600e suuruinen summa. On kuitenkin perusteltua, että ripuliin ehkä hieman tarkoituksen mukaisestikin sairastumaan lähtevät perusterveet aikuiset. Tutkijat etsivät tutkimukseen 18-65 vuotiaita perusterveitä, jotka sitoutuvat kahden viikon koejaksoon. Koejakson aikana he antavat ulostenäytteitä ja raportoivat terveydentilastaan mikäli sairastuvat ripuliin. Suolistomikrobeja seurataan myös ennen ja jälkeen matkan. 800:sta tutkimukseen osallistuvasta puolet saavat juotavan rokotteen, joka sisältää tapettuja ETEC-bakteereja ja puolet lumerokotteen.

Alustavasti on aiempien tutkimustulosten nojalla on arvioitu, että rokote suojaa noin 60-80% rokotetuista, antaen kahden vuoden suojan ETEC-bakteereja vastaan.  ETEC on enterotoksinen kolibakteeri, joka on yleisin matkaripulin aiheuttaja. Suurin ripulitaudin tartuntariskin aiheuttaja on vedenpuhdistuksen alkeellinen taso. Bakteerit leviävät kulovalkean tavoin viemäreissä. ETEC-bakteerin aiheuttamaan ripuliin sairastuu noin 40% tropiikkiin matkaavista.

Rokotetutkimus on tärkeää ja varsin aikaa vievää. Laboratoriosta rokotteen matka todelliseen käyttöön kestää keskimäärin noin 12 vuotta. Se on todella pitkä aika, kun mietitään millaista tuhoa bakteerit jyllätessään saavat aikaan. Ripulitauteihin kuolee vuosittain 500 000 lasta, 12 vuoden rokotteen kehittämisen aikana menehtyneitä lapsia on kuusi miljoonaa. Se on mielestäni järkyttävää. Toivon rokotetutkimuksen tuottavan tulosta ja että markkinoille saadaan vihdoin rokote, jolla nämä kehitysmaiden lapset saataisiin pelastettua kuolemaan johtavilta ripulitaudeilta. Siinä sivussa suomalaisten lomamatkatkaan eivät tulevaisuudessa suurella todennäköisyydellä kuluisi ainakaan wc:ssä istuen.

Ylen julkaisun rokotetutkimuksesta voit lukea täältä
Tutkimuksen kotisivu tutkimusmatka.com 

-H-

1 kommentti:

  1. Olipas mielenkiintoinen lause. Lapsia kuolee ripuliin, mutta meidän suomalaisten matka menee vain pilalle...

    VastaaPoista

Kaksi viikkoa

Nyt on tullut kuluneeksi kaksi viikkoa pääsykokeesta. Olo on ollut viime aikoina jokseenkin tyhjä ja uuvahtanut. En ole vain saanut aikaisek...